Această tehnică laser era folosită pentru a verifica whiskyul rar. Acum poate detecta cancerul
Whiskyul este o afacere mare în Scoția. În 2019, lichidul auriu a reprezentat 75% din exporturile naționale de alimente și băuturi, cu o valoare de aproape 5 miliarde de lire sterline pentru economia scoțiană.
Sticlele iconice s-au vândut la licitație pentru peste un milion de lire sterline. Dar dacă ești norocosul proprietar al unui astfel de whisky, cum poți avea încredere că ceea ce cumperi este produsul original?
Studiile au arătat că aproximativ o treime din whiskyurile rare aflate la vânzare la licitație pot fi falsuri. Într-un incident bine mediatizat din 2017, un colecționar a plătit un record mondial de 7.600 de lire sterline pentru un singur dram de whisky rar, pentru a descoperi ulterior că i s-a vândut un fals.
Astfel de băuturi contrafăcute au costat economia Marii Britanii peste 200 milioane de lire sterline în venituri pierdute în fiecare an, precum și deteriorarea reputației vânzătorilor.
Problema alcoolului contrafăcut nu se limitează doar la colecționarii bogați. Au fost raportate mai multe cazuri de persoane care au fost otrăvite și care au murit din cauza consumului de whisky care conțin niveluri ridicate de metanol otrăvitor.
Dar în curând, acest tip de probleme ar putea fi un lucru din trecut, deoarece cercetările au permis dezvoltarea unei noi metode care poate folosi lasere pentru a testa chimic autenticitatea whiskyului, fără a deschide vreodată sticla. Și esențial, tehnica are potențialul de a măsura alte substanțe în acest mod, inclusiv țesutul uman.
Cum funcționeazã tehnica pentru a detecta whiskyul autentic
Când un fascicul laser este luminat într-o substanță precum whisky, lichidul împrăștie o parte din lumină într-o varietate de culori diferite. Amestecul exact de culori produse este unic pentru compoziția chimică a probei și poate fi utilizat ca o amprentă digitală pentru a identifica proba.
Tehnica de măsurare a acestei amprente digitale, care ne oferă o înțelegere detaliată a interacțiunii dintre lumină și atomii și moleculele care alcătuiesc un eșantion, este cunoscută sub numele de spectroscopie.
La fel ca identificarea cu amprentă a infractorilor, identitatea unui eșantion de whisky poate fi testată prin referențierea încrucișată a semnalului spectroscopic la o bază de date cu eșantioane cunoscute.
Whiskyul este un amestec deosebit de complex de substanțe chimice, cunoscut sub numele de congeneri, care conferă conținutului fiecărui butoi o aromă și culoare unice.
În timp ce infractorii au devenit din ce în ce mai sofisticați în imitarea gustului, mirosului și aspectului, pentru a păcăli acest sistem este nevoie ca un whisky fals să fie identic din punct de vedere chimic cu adevăratul whisky – un lucru foarte, foarte greu de creat.
Astfel, se dezvoltă teste bazate pe spectroscopie pentru autenticitatea whiskyului de aproape un deceniu. Metoda funcționează și pentru alte alimente și băuturi în care falsificarea poate fi o problemă, cum ar fi uleiul de măsline, vinul și mierea.
O problemă obișnuită în toate aceste teste este că recipientul din sticlă poate produce un semnal chiar mai mare decât cel din conținut.
Acest lucru este evitat în laborator prin testarea unei probe plasate într-un recipient standardizat. Dar dacă tocmai ai fi cheltuit o mică avere pentru cea mai recentă adăugare la colecția ta de whiskyuri rare, ai vrea să se elimine și să se consume o parte din prețioasa ta achiziție?
Noua tehnică a fost concepută pentru a depăși această provocare. În loc să se ilumineze sticla cu un fascicul laser standard, s-a introdus o bucată de sticlă în formă de con în fața sticlei, pentru a remodela lumina.
Prin formarea unui inel de lumină laser pe suprafața sticlei, care este adunat într-un loc bine concentrat în conținutul lichidului, se poate așeza acum detectorul, astfel încât să fie colectată doar lumina împrăștiată produsă în sticlă.
În acest fel, se poate măsura conținutul (cum ar fi înregistrarea unei amprente exacte). Această metodă s-a testat pe whiskyuri dintr-o serie de distilerii și au reușit să le distingă cu ușurință. De asemenea, s-a arătat că metoda funcționează pentru alte băuturi spirtoase, inclusiv vodcă și gin.
Alte beneficii utile ale tehnicii laser
Trecând dincolo de alimente și băuturi, tot felul de alte substanțe pot fi măsurate în acest fel. Recent, s-a demonstrat că poți utiliza o abordare similară bazată pe laser pentru a măsura bacteriile și a testa răspunsul acestora la antibiotice.
Metodele bazate pe lumina laserului oferă potențialul avantaj de a ne spune compoziția chimică a ceea ce văd cu rezoluție înaltă și într-o configurație mult mai ieftină și mai compactă decât un scaner RMN, oferind informații vitale în diagnostic.
Spectroscopia cu laser oferă informații chimice, dar, deoarece lumina nu pătrunde de obicei în piele, aceasta se limitează în prezent la diagnosticarea aproape de suprafață.
Se planifică astfel să se testeze această nouă metodă de modelare cu laser pentru a vedea dacă va permite luminii să pătrundă mai adânc în țesut și să detecteze potențial chimic cancerul din interiorul corpului.